bijwerkingen van chemo pillen

Chemotherapie wordt vaak genoemd chemo. Het wordt vooral gebruikt om kankerpatiënten te behandelen. Het kan echter ook worden gebruikt voor beenmerg ziekten en aandoeningen van het immuunsysteem, zoals lupus. Chemotherapie drugs zijn krachtige chemische stoffen die kankercellen te vernietigen, maar ook vernietigen uw gezonde cellen. Chemo kan intraveneus worden toegediend (via een infuus) of oraal (pillen), en kan een aantal ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Chemotherapie veroorzaakt vaak misselijkheid en braken, ongeacht hoe het wordt toegediend. Patiënten kunnen het moeilijk vinden om normaal te eten. Echter, goede voeding is belangrijk om je lichaam zo sterk mogelijk te houden. Vraag uw arts om advies als u het moeilijk vinden om te eten. Patiënten kunnen ook diarree of constipatie ervaren.

Praat met uw arts over de mogelijke seksuele bijwerkingen van chemo pillen. Chemo kan de voortplantingsorganen veranderen. In een vrouw kan veranderen of zelfs stoppen de menstruatiecyclus. Het kan ook vaginale droogheid. Dit kan leiden tot pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Vrouwen kunnen ook last opvliegers (een plotselinge golf van warmte over je hele lichaam). Chemotherapie kan onvruchtbaarheid veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Mannen kunnen ook onmacht ervaren. Vrouwen moeten anticonceptie gebruiken, terwijl op chemotherapie, zoals zwangerschap gevaarlijk kan zijn.

Chemotherapie kan invloed hebben op uw lichaam bloedcellen. Kan de werkzaamheid van bloedplaatjes verminderen. Dit kan het vermogen van uw lichaam om bloedstolsel te verlagen. Als je jezelf snijden, kunt u langer dan je normaal zou doen bloeden. U kunt ook merken dat je meer vatbaar voor blauwe plekken. Chemo kan ook de hoeveelheid rode bloedcellen je hebt te verminderen, met als gevolg bloedarmoede. Anemie symptomen zijn vermoeidheid, duizeligheid, duizeligheid, snelle hartslag en prikkelbaarheid. Chemotherapie kan ook afnemen uw witte bloedcellen, waardoor je meer vatbaar voor infecties.

Uw arts kan u informeren over de mogelijke lange termijn effecten van chemotherapie. Deze problemen kunnen maanden of jaren na uw voltooiing van de chemotherapie optreden. Hoewel de specifieke bijwerkingen zal afhangen van het geneesmiddel dat u, kunnen enkele gemeenschappelijke lange termijn effecten zijn neuropathie (zenuwbeschadiging), onvruchtbaarheid, hartproblemen, nierproblemen, longschade weefsel en het risico op een tweede kanker.

Praat met uw arts over hoe om te gaan met de bijwerkingen van chemo pillen. Zeg hem dat als je misselijkheid en braken. Omdat deze vorm van chemotherapie wordt genomen door de mond, als je overgeven, kunt u een aantal van de drug te verdrijven. Uw arts kan andere medicijnen die kunnen helpen bij de controle van uw misselijkheid en braken voorschrijven. Als je pijn, kunt u ook een ander medicijn om het te controleren. Een andere veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Zodra u uw loop van de behandeling af te maken, zal uw haar beginnen te groeien terug.