hyperactieve schildklieren & zenuwpijn

Hyperthyroïdie, soms aangeduid als een overactieve schildklier, is een aandoening waarbij de schildklier produceert een overmaat schildklierhormoon (thyroxine), gewoonlijk als gevolg van auto-immuunziekten. Zenuwpijn, of neuropathie, wordt meestal geassocieerd met hypothyreoïdie (of traag werkende schildklier), maar af en toe wordt ervaren door patiënten met hyperthyreoïdie. Behandeling van zenuw pijn bij hyperthyroïdie omvat het beheer van de symptomen en behandeling van de onderliggende aandoening.

Er zijn verschillende soorten neuropathie, maar volgens Dr. Tarakad S Ramachandran van State University of New York het soort zenuwpijn die het meest geassocieerd met hyperthyreoïdie is polyneuropathie. Polyneuropathie is een type perifere neuropathie, pijn die wordt beschreven in het perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel bestaat uit de zenuwen die buiten de hersenen en het ruggenmerg zijn (deze zenuwen genoemd perifere zenuwen). Met polyneuropathie, een aantal perifere zenuwen mislukken of storing. Hoewel neuropathie wordt ervaren met 31 tot 65 procent hypothyroidpatiënten Volgens Dr. Ramachandran is zeldzaam bij patiënten met hyperthyroïdie.

De eerste symptomen zijn meestal pijn of tintelingen ( “speldenprikken”) in de voeten en handen. Gevoelloosheid kan ook voorkomen. Uiteindelijk, de pijn verspreidt meestal de armen en de benen. Op lange termijn, gevoeligheid voor aanraking, coördinatieproblemen en zelfs verlamming mogelijk, afhankelijk van de zenuwen, aangetast. De symptomen kunnen op geleidelijk, of ze kunnen plotseling verschijnen.

Er is geen specifieke test voor neuropathie. Uw arts zal een diagnose op basis van in uw medische geschiedenis te maken – met inbegrip van uw hyperthyreoïdie – en symptomen. Andere tests, met inbegrip van bloedonderzoeken voor schildklierfunctie en vitamine B12-spiegels, zenuw biopsie en elektromyografie, die elektrische ontladingen die je spieren produceren detecteert, kan alle hulp bij de diagnose, maar maakt slechts een deel van het beeld. Uw arts kan uw neuropathie diagnosticeren op basis van uw symptomen en hyperthyreoïdie zonder verdere testen.

Volgens de Mayo Clinic, de eerste regel van de behandeling van zenuwpijn is voor de behandeling van de voorwaarde dat het wordt veroorzaakt. In het geval van hyperthyreoïdie, zijn er een paar behandelingen die uw arts toepast. Schildklier-onderdrukkende medicijnen, radioactief jodium therapie en in ernstige gevallen, chirurgische verwijdering van de schildklier zijn alle opties. Elke patiënt reageert op de schildklier behandeling anders, zodat uw arts zal nauw samenwerken met u om uw voortgang te bewaken en te bepalen welke behandeling het beste is voor je.

Het managen van de zenuwpijn is het andere stuk van de puzzel in termen van de behandeling. Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen, of uw arts kan een sterkere pijnstillers voorschrijven. Lidocaïne patches voor gelokaliseerde pijn kan ook worden gebruikt. Anti-epileptica hebben enige belofte bij het verlichten zenuwpijn, volgens de Mayo Clinic. Als uw symptomen zijn bemoeien met je leven of als u problemen hebt met het omgaan met de pijn, kan uw arts ook antidepressiva voorschrijven.