is tin veilig?

Pewter is geproduceerd voor duizenden jaren en hoewel de gebruikte in zijn samenstelling metalen door de jaren heen veranderd, wordt de legering herkend door zijn kenmerkende grijze patina. tinnen van vandaag wordt nog steeds gebruikt in eetgerei en decoratieve stukken.

Tin is een metaallegering die bestaat uit ten minste 90 procent tin en een mengsel van andere metalen zoals koper, bismut en antimoon als hardingsmiddelen.

Lood was ooit een belangrijke component van tin maar verboden is als ingrediƫnt voor vele jaren. Toen lead werd gebruikt voor de productie van tin, kan dit hebben veroorzaakt veel ziekten zoals het uitgeloogd in voedsel.

Pewter is gepolijst tot een heldere zilveren glans, maar het ontwikkelt zich snel zijn vertrouwde grijze patina. Zeer weinig stukken overleven, uit de tijd dat lood werd gebruikt, maar die stukken zal een zeer donker tot zwart uitzien.

Modern tin is veilig voor gebruik als in het eten van gebruiksvoorwerpen, zoals messen, vorken, lepels en borden.

Pewter wordt niet aanbevolen voor gebruik als voedsel container, omdat zelfs kleine hoeveelheden van de zuren van nature in sommige voedingsmiddelen gevonden kan tin veroorzaken put of verkleuren.

Omdat tin heeft een relatief laag smeltpunt, is geschikt voor het koken.