menselijke ziekte veroorzaakt door protozoa

Protozoa zijn eencellige organismen die vaak flagella, trilharen of andere structuren die hen helpen om te bewegen. De organismen vormen soms parasitaire relatie met mensen en veroorzaken ziekten of infecties.

Veroorzaakt door de intestinale protozoa Giardia lamblia, Giardiasis is een infectie die kan worden verspreid via voedsel, water, bodem of oppervlakken. Mensen die lijden aan Giardia ontwikkelen vaak diarree, gas, buikkrampen, misselijkheid en / of uitdroging.

Afrikaanse slaapziekte wordt veroorzaakt door de protozoa Trypanosoma brucei rhodesiense en wordt verspreid door de tseetseevlieg. De ziekte komt veel voor in Afrika bezuiden de Sahara, vooral in landelijke gebieden. De ziekte tast het centrale zenuwstelsel, waardoor mensen koorts, hoofdpijn, jeuk, coördinatie en evenwicht, verwardheid en / of verminderde mentale faciliteiten ontwikkelen, zonder behandeling is dodelijk.

Malaria is een fatale ziekte die kan worden veroorzaakt door een van vier protozoa in het genus Plasmodium en wordt verspreid door de malariamug. De ziekte wordt vaak gevonden bij mensen in Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië. Symptomen van malaria omvatten spierpijn, misselijkheid, braken, diarree, geelzucht, toevallen, anemie, vermoeidheid en / of verwardheid.

Meestal gevonden bij mensen in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, Mexico, Centraal-Amerika en Zuidoost-Azië, is leishmaniasis veroorzaakt door een van de 20 soorten van protozoa in de Leishmania genus. Mensen met een leishmaniasis ontwikkelen vaak zweren en / of zweren, gezwollen klieren, gewichtsverlies, koorts en / of een vergrote milt.

Vaginitis of ontsteking van de vagina wordt soms veroorzaakt door protozoa Trichomonas vaginalis en verspreid door geslachtsgemeenschap. De aandoening zorgt ervoor dat mensen vaginale jeuk, pijnlijke sensaties tijdens het vrijen, pijn tijdens het urineren en / of vaginale ontladingen.