metastatische hersenen straling prognose

Brain kanker is een diagnose niemand wil horen — hersentumoren kan zeer slopende en interfereren met de normale werking van de hersenen. Metastasen of secundaire hersentumoren, gevormd aan kanker aanwezig is in een ander gebied van het lichaam. Ongeacht wat de oorsprong is kanker, de prognose hersenmetastasen is niet goed. Straling is een gemeenschappelijke therapie voor kankerpatiënten hersenen metastatische hersentumoren voorgeschreven, maar de overleving niet erg hoog.

Metastasen gevormd wanneer een deel van een tumor van een andere kanker in het lichaam af breekt. De afgescheiden deel van de tumor beweegt de bloedstroom naar de hersenen, waarbij de kankercellen beïnvloeden de gezonde hersencellen. De meeste metastatische hersentumoren vormen van longkanker, borstkanker, darmkanker, colonkanker, nier (renale) en huidkanker (melanoom).

Hele brein bestralingstherapie (WBRT) is de meest gebruikte behandeling voor metastatische hersentumoren. Hele brein bestralingstherapie werkt door richten straling op tumorvorming. Straling kan een gevaarlijke behandeling op de hersenen, zoals de straling ook gezonde hersencellen kunnen beschadigen. Deze therapie wordt meestal gedurende een periode van 2 weken. Echter, de tijdsduur langer afhankelijk van de grootte van de tumor.

Hele brein bestralingstherapie is niet zonder bijwerkingen. Aanzienlijke neurotoxiciteit is gemeld bij hele brein bestralingstherapie, die heeft geresulteerd in zowel acute als chronische effecten die schadelijk zijn voor de patiënt kan zijn. Acute effecten van de hele hersenen bestralingstherapie omvatten haaruitval, misselijkheid, lusteloosheid, braken, otitis media en ernstige hersenoedeem. De chronische effecten van de hele hersenen straling atrofie, leuko-encefalopathie, straling necrose, neurologische achteruitgang en dementie.

De prognose voor metastatische hersenen straling is niet erg goed. Zonder behandeling, de overlevingskans van een uitgezaaide hersenkanker is 1 maand. Wanneer de metastase behandeld met hele hersenen bestralingstherapie, de overlevingskansen verhoogt zwak tot 3-4 maanden. Een van de redenen voor de lage overleving is veel van de hersenmetastasen zijn bestand tegen straling, de specifieke tumor die stralingsresistent niet-kleincellige long-, renale, colon en melanoom.

Prognose is beter voor uitgezaaide hersenkanker patiënten waarbij hele brein bestralingstherapie wordt gecombineerd met een operatie. De bestraling en chirurgische combinatie geeft patiënten een hogere kans op overleving en een betere kwaliteit van leven, maar is chirurgie alleen aanbevolen voor patiënten bij wie de tumor bereiken.