milde pancreatitis symptomen

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier, een klier die zich achter de maag die insuline en glycogeen en enzymen die de spijsvertering helpen afscheidt, volgens de National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Acute pancreatitis kan een spoedbehandeling vereisen, vooral als gevolg van galstenen. Echter, kunnen milde symptomen aanwezig in acute en chronische pancreatitis. Deze symptomen kunnen een paar uren of dagen duren en vaak worden toegeschreven aan andere oorzaken. Een arts raadplegen als er meerdere van de volgende symptomen aanhouden.

Ernstige buikpijn is het symptoom meest geassocieerd met acute pancreatitis. Evenwel minder invaliderende pijn in de bovenbuik die duurt enkele uren of dagen nog een noodoproep van de pancreas. Let op als de pijn erger na het drinken van alcoholische dranken of eten, vooral vette voedingsmiddelen of mensen met een hoog vetgehalte. Helaas, het ontbreken van pijn na een acute episode, betekent niet dat de alvleesklier schade niet wordt voortgezet. Gebrek aan pijn kan betekenen dat de alvleesklier niet werkt.

Soms pancreatitis veroorzaakt abdominale zwelling die zacht aanvoelt, maar zonder ernstige pijn uitstraalt naar de rug die vaak aanwezig is in de acute fase. Hoewel niet diagnostische op zichzelf, moet de buik tederheid die aanwezig is in combinatie met andere symptomen die een rode vlag zijn.

In de meeste gevallen is deze vorm van misselijkheid niet afgelost door antacida of andere remedies. Als het zich ontwikkelt tot braken zonder dat het verlichten van de pijn, is het waarschijnlijk niet in verband met voeding. Een behandeling voor de alvleesklier ontsteking wordt onthouden van vast voedsel voor een paar dagen. Als dat helpt, overweeg dan een diagnostische test om te zien of er alvleesklier betrokkenheid.

Een onvermogen om voedsel goed te verteren kan leiden wanneer de alvleesklier een voldoende aanbod van insuline of spijsverteringsenzymen niet te produceren. Gewichtsverlies is het symptoom van ondervoeding waarschijnlijk eerst worden opgemerkt maar olieachtige ontlasting zijn ook een algemeen symptoom waarbij de alvleesklier niet goed functioneert.

Diepe zwakte, samen met koorts, rillingen of flauw gevoel in het hoofd of een niet-specifieke constellatie van symptomen die worden veroorzaakt door pancreas insufficiëntie, vooral in combinatie met andere symptomen.

Milde gevallen van pancreatitis kan weggaan zonder het zien van een arts, maar onbehandeld ernstige pancreatitis kan ernstige, zelfs fatale gevolgen hebben. Voor mildere gevallen kunnen veranderingen in de voeding en enzymsupplementen alles wat nodig is is. Chirurgie kan een optie bij ernstige ziekte als de galwegen geblokkeerd of galstenen aanwezig zijn.