morning-afterpil effect op de vruchtbaarheid

De morning-afterpil of noodanticonceptie is een populaire methode om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks of anticonceptie mislukt. In sommige landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, kunt u de morning-afterpil bij de apotheek kopen zonder recept kunt krijgen.

De ochtend na pil komt in twee vormen: combinaties van twee hormonen, oestrogeen en progestine, en een hormoon, levonorgestrel, een synthetische vorm van progesteron. Het Amerikaanse product Plan B en de Britse product Levonelle beide bevatten levonorgestrel, en zijn tot 99 procent effectief wanneer genomen binnen 24 uur na de geslachtsgemeenschap.

De morning-afterpil werkt door het voorkomen van de ovulatie, en daarmee het voorkomen van zwangerschap. Als je het te nemen na de eisprong, kan het ook voorkomen dat een bevruchte eicel van implanteren in de baarmoeder.

Omdat de morning-afterpil interfereert met de ovulatie, tijdelijk verstoort uw vruchtbaarheid gedurende de cyclus waarin je nemen. Als u geen rekening reguliere anticonceptie, zal je vruchtbaarheid weer normaal na de volgende periode.

Volgens de fabrikanten van Plan B en Postinor, is noodanticonceptie niet van invloed op uw toekomstige vruchtbaarheid. Echter, volgens onderzoek gedrukt in The Daily Mail, als je EG te nemen op een regelmatige basis, kan het moeilijker voor u om zwanger te zijn. Levonorgestrel is synthetisch progesteron, wat kan leiden slijm in de baarmoeder dikker, waardoor het sperma moeilijker te voeren.

U kunt elke mogelijke invloed op uw vruchtbaarheid verminderen door alleen op basis van noodanticonceptie in noodsituaties en het gebruik ervan te beperken tot een of twee keer per jaar. Producenten van Levonelle adviseer ook het nemen van het niet meer dan een keer per menstruatiecyclus.