multipel myeloom levensverwachting

Multiple myeloma is een veel voorkomende vorm van kanker die begint in de witte bloedcellen bekend als plasmacellen. Doel van plasmacellen is antilichamen die het immuunsysteem tegen bacteriën en schadelijke producten beschermen. Het genezen van gelokaliseerde multipel myeloom is mogelijk, met name bij jongere mensen. Maar wanneer veelvoudige myeloma heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, de levensverwachting van de patiënt is in het algemeen drie tot vijf jaar.

Voorkomende symptomen van multiple myeloom omvatten botbreuken, typisch van de wervelkolom, botpijn in de ribben en rug, zwakte, vermoeidheid, overmatige dorst, koorts en infecties die vaak voorkomen, misselijkheid, frequent urineren, obstipatie en gewichtsverlies. Uw arts kan bepalen of deze symptomen zijn het gevolg van multipel myeloom of een andere oorzaak. Als u deze symptomen heeft, moet u zo snel mogelijk met uw arts spreken voor vroege opsporing en behandeling.

Niemand kent de precieze oorzaken van multiple myeloma “, zegt de National Cancer Institute. Wel is bekend dat er bepaalde risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van multiple myeloma te verhogen. Deze risico’s zijn: leeftijd (ouder dan 65 jaar en zeldzaam in die jonger dan 35) , ras (het hoogst in Afro-Amerikanen en de laagste in Aziaten), zijnde een man, familiegeschiedenis en een geschiedenis van MGUS (monoklonale gammothapy van onbepaalde betekenis), die “een goedaardige aandoening waarbij abnormale plasmacellen maken M-eiwitten.

Multiple myeloom en de symptomen geassocieerd met het kan worden behandeld met geneesmiddelen chemotherapie, doelgerichte therapie en steroïden. “Chemotherapie doodt snelgroeiende myeloomcellen, maar het middel kan ook schadelijk normale cellen die snel delen” het National Cancer Institute staten. Gerichte therapie wordt gebruikt myeloma celgroei blokkeert. Steroïden kunnen helpen bij de dood van myelomacellen.

Multiple myeloom en de behandelingen gebruikt tegen produceren vaak bijwerkingen die kunnen leiden tot andere ziekten. Deze omvatten infecties, bloedarmoede, nierproblemen, been dunner, pijn en amyloïdose (abnormale eiwitten opbouw in de lichaamsweefsels). Het is aan u om te beslissen of u wilt leven met myeloma onbehandelde om deze bijwerkingen te voorkomen, of als de voordelen van de behandeling opwegen tegen hen.

Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding om je energie en het gewicht te blijven. Hierdoor kan de symptomen van multipel myeloom verminderen. Als je actief te blijven en energiek, kan het helpen verminderen van overmatige vermoeidheid en pijn in de botten. Het eten van recht maakt je botten, waardoor ze kunnen voorkomen dat het breken. Laat uw arts adviseren een voedings-adviseur, die u kan helpen bepalen wat je nodig hebt om toe te voegen aan uw dieet, zodat je goed eten en het krijgen van alle van de supplementen die u nodig hebt.