multiple sclerose vs. symptomen van Parkinson

Meer dan een miljoen Amerikanen lijden aan de ziekte van Parkinson en 2,5 miljoen wereldwijd worden gedacht aan multiple sclerose. Beide ziekten bepalen hoe het zenuwstelsel communiceert met de hersenen en spieren, maar de symptomen verschillen.

Multiple sclerose (MS) veroorzaakt degeneratie van de beschermende laag van de zenuwvezels. Volgens de Mayo Clinic, resulteert dit in sommige of alle van de volgende symptomen: gevoelloosheid in ledematen, wazig zicht, pijn en tintelen. Problemen met de coördinatie en de trillingen zijn ook vaak voor.

De progressie van de ziekte van Parkinson kan maanden of zelfs jaren duren, zegt de Mayo Clinic. Trillende handen zijn meestal het eerste symptoom. Patiënten ervaren ook spierstijfheid en veranderingen in de spraak. Naarmate de ziekte vooruitgang zou dementie patiënten ervaren.

Risicofactoren zoals leeftijd, geslacht en ras worden gezien in de meeste patiënten met elke ziekte, volgens de Mayo Clinic. Erfelijkheid speelt een rol in beide ziekten — als je een familielid met de ziekte, heb je een hoger risico op het ontwikkelen van het.

Een kuur bestaat niet voor MS of Parkinson. De behandeling bestaat uit medicatie en fysiotherapie. Diepe hersenstimulatie chirurgie is mogelijk voor mensen met Parkinson, zegt de Mayo Clinic.

Acteur Michael J. Fox en voormalig bokser Muhammad Ali lijdt aan de ziekte van Parkinson, terwijl de voormalige Mouseketeer Annette Funicello is gediagnosticeerd met multiple sclerose.