post-hysterectomie pijn in de borst

Pijn in de borst of gevoeligheid is niet ongewoon bij vrouwen die hebben ondergaan hysterectomie.

Hysterectomie is de operatieve verwijdering van de baarmoeder van een vrouw. Het is abdominaal uitgevoerd, vaginaal of laparoscopisch.

Ovariëctomie, ook wel ovariectomie, is het verwijderen van de eierstokken, uitgevoerd in vele hysterectomie.

Een vrouw primaire bron van het hormoon oestrogeen de eierstokken, zodat ovariectomie resulteert in minder oestrogeen in het lichaam.

Als de vrouw is niet al menopauze, het verwijderen van de eierstokken zet haar in de menopauze. Neveneffecten van de menopauze zijn onder andere opvliegers, slaapstoornissen en vaginale droogheid.

Artsen kunnen oestrogeen, ook wel aangeduid als hormoonvervangingstherapie of HRT voorschrijven, de menopauze symptomen te verlichten. Hoewel oestrogeen bepaalde symptomen verlicht, kan pijn en gevoeligheid in de borsten veroorzaken.

Als het nemen van HRT en het ervaren van borsten, in overleg met de arts om te zien of een andere vorm van het geneesmiddel, zoals een pleister of vaginale ring, kan worden gebruikt. Als niet op HRT, probeer massage of warme kompressen op de borst pijn te verlichten, of neem een ​​over-the-counter product zoals aspirine of een niet-steroïde anti-inflammatoire. Als de pijn aanhoudt, bel dan de dokter.