pulmonale bulleuze ziekte

Bulleuze pulmonaire ziekte impliceert de aanwezigheid van wat de Mayo Clinic noemt “gaten” in het normale longweefsel. Deze luchtzakken, ook wel bullae, komen meestal in combinatie met longemfyseem – een slopende long aandoening gekenmerkt door een piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid, een strak gevoel in de borst en andere tekenen van ademnood. Bullae in de plaats van gezond weefsel vernietigd door emfyseem, waardoor de doeltreffendheid van de longen ‘.

De term “blaasvormige” betrekking op vergrote luchtzakken in de longen zogenaamde bullae volgens Net Doctor UK. Deze dunwandige zakken verschijnen aan de uiteinden van de longen luchtinvoerkanalen en interfereren met de longen normale uitzetting en contractie, waardoor de mogelijkheid tot het lichaam om zuurstof door het lichaam te dragen van de longen naar de bloedbaan circulatie.

Bulleuze pulmonaire ziekte komt voor in samenhang met emfyseem, een geleidelijk verlies van elasticiteit van de longen gekenmerkt door de uitbreiding van de interne luchtruimten. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat de longen om hun efficiëntie te verliezen in het uitbreiden en contracteren. Fibrose, een aandoening geassocieerd met longemfyseem, kan de elasticiteit van de longen nog verder te verminderen en bij tot de vernietiging van normaal longweefsel, om de ontwikkeling van bullae. Roken, drug inademing, giftige stoffen of erfelijke ziekten kunnen allemaal leiden tot de vorming van bullae, volgens CTS Net.

Patiënten die eerder de diagnose emfyseem of fibrose van de longen geen risico van bulleuze pulmonaire ziekte. Artsen gebruiken CT scans beeld van de borstkas van de aanwezigheid van bullae in de longen detecteren, gelet op signalen – zoals samendrukking van omliggende longweefsel. CTS Net voegt eraan toe dat complicaties – zoals infecties of pneumothorax – ook kan aangeven bulleuze ziekte.

Volgens Net Doctor UK, patiënten met pulmonale bulleuze ziekte meestal ontvangen medicamenteuze behandeling, vaak door middel van inhalatie medicijnen. Salbutamol, een astma medicijnen, ontspant de luchtwegen om meer zuurstof in te voeren, evenals ipratropiumbromide – een geneesmiddel ook voor de behandeling van chronische obstructieve longziekte. Patiënten kunnen ook profiteren van steroïde behandelingen. In sommige gevallen kunnen chirurgische procedures symptomen verbeteren. CTS Notes geeft nieten en hechten van de bullae twee effectieve chirurgische methoden.

Net Doctor UK adviseert patiënten die lijden aan pulmonale bulleuze ziekte op te geven het roken van sigaretten of andere riskant gedrag, terwijl het nastreven van een agressieve behandeling regime als ze verwachten om hun conditie te verbeteren. Individuele symptomen zullen dicteren behandelingsstrategieën. Een patiënt met een chronische hoest, bijvoorbeeld, zal beter medicamenteuze behandelingen dan chirurgie reageren. Patiënten die lijden aan gevaarlijke complicaties, zoals infecties, anderzijds, kan chirurgische interventie noodzakelijk, volgens CTS Notes.