tekenen van een narcist

Narcistische persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die, hoewel niet vaak voor, kan zeer destructief voor mensen in relaties. Er wordt geschat dat ongeveer 1 procent van de bevolking heeft deze aandoening. Er wordt gedacht te worden geworteld in ervaringen uit de kindertijd en in slechte opvoeding, hoewel sommige onderzoekers geloven is het zeer erfelijk.

De meest voor de hand liggende teken van narcisme in een persoon is een tendens arrogant te zijn. Een narcist voelt dat hij is bijzonder, beter dan andere mensen en recht hebben op een speciale behandeling als gevolg. Hij kan het gevoel alsof hij moet in staat zijn om naar de voorkant van een lijn in plaats van in de rij staan ​​net als iedereen. Hij kan een veel opscheppen en overdrijven over zijn eigen prestaties. Hij heeft een onverzadigbare behoefte aan aandacht, ook wel bekend als ‘narcistisch aanbod. ” Anderen moeten voortdurend aanbidden en het bewonderen van hem en zijn genialiteit en talent. Hij moet het middelpunt van de belangstelling op elk verzamelen, en elke persoon die niet hangen aan zijn lippen zal worden afgewezen, bekritiseerd of zelfs aangevallen. Als iemand praat over zichzelf onophoudelijk en is niet geïnteresseerd in hoorzitting over u helemaal niet, dan kunt u vermoedt dat de persoon een narcist kan zijn.

Een narcist geen andere mensen zien als zo volledig mens als hij zichzelf ziet. Voor zover hem betreft, hij is de enige persoon die echt bestaat, andere mensen bestaan ​​als bronnen van narcistische levering en zijn bevelen uit te voeren en hem te helpen vooruit te komen. Om deze reden, de narcist exploiteert vaak mensen op het werk en in het gezin. Hij mag verwachten anderen om alle saaie delen van zijn werk te doen voor hem, en hij zal ze geen krediet voor het. Hij mag verwachten familieleden voor hem te werken voor gratis. Sommige narcisten prooi op andere seksueel, verleiden en het opgeven van liefhebbers in hoog tempo op. Een asociale narcist kan veranderen in een regelrechte crimineel.

Het is onmogelijk voor narcisten om gezonde relaties met anderen vanwege hun arrogantie en uitbuitende gedrag. Maar misschien wel de meest destructieve kwaliteit van een narcist is haar gebrek aan empathie. Narcisten prooi op, te exploiteren en te devalueren andere mensen om hen heen met weinig of geen wroeging. Het wordt duidelijk na een tijdje dat ze niet dat andere mensen gevoelens toe doet in vergelijking met hun eigen. Ze lijken niet in staat om op te merken of zorg over de innerlijke leven van andere mensen. Er is een prachtige gebrek aan fantasie in hun vermogen om de pijn van de mensen die ze pijn te negeren.

Narcisten vertonen wat psychologen noemen “slechte grenzen.” Wat dit betekent is dat ze negeren de normale grenzen van sociaal gedrag: Ze kunnen dingen lenen zonder toestemming; maken onbeschofte opmerkingen over het uiterlijk van andere mensen, raken mensen ten onrechte en in het algemeen negeren rechtmatige “grenzen”, andermans grenzen die normale mensen respect. Om hen, andere mensen zijn onbelangrijk, dus waarom niet hun grenzen schenden? Een narcist wordt woedend, maar als je zijn overtreding van je grenzen te weerstaan ​​of probeer opnieuw te doen gelden grens met hem.

Volgens Sandy Hotchkiss, een expert op het narcisme, kun je jezelf te beschermen tegen narcisten in je leven op vier manieren. Ten eerste moet je jezelf en je eigen kwetsbaarheid begrijpen om de attracties van het charmante, charismatische narcist. Ten tweede moet je trek je-roze gekleurde bril en toe te geven aan jezelf dat de narcist is geen normaal, empathisch persoon zoals jij. Ten derde moet je grenzen te stellen met deze persoon, het maken van duidelijke uitspraken over wat wel en niet goed vindt. Ten slotte kunt u cultiveren wederkerige relaties waar beide partijen geven en nemen even, en niemand is de “ster.”