voors en tegens van cloud seeding

Cloud seeding gaat het injecteren van cloud-systemen met een substantie, typisch zilverjodide, dat neerslag zal toenemen door het veroorzaken van onderkoeld water binnen een cloud te kristalliseren in ijs. De positieve en negatieve effecten van dit proces zijn niet bekend en sterk verschillen per regio. Warmte gegenereerd wanneer de seeding middel veroorzaakt ijskristallen samensmelten kan grootte en levensduur van een wolk te verhogen. Zoals de ijskristallen te groeien, worden ze zwaar en uit de wolk vallen als sneeuw of regen, waardoor de neerslag toeneemt. De sfeer is een wereldwijde bron, echter, en cloud seeding in een gebied kan onvoorspelbare effecten op andere gebieden.

Sinds de jaren 1940, hebben de wetenschappers geëxperimenteerd met cloud seeding. Seeding agenten zijn meestal geschoten in de wolken als fakkels of vanuit vliegtuigen gedropt. Naast zilverjodide, droog ijs en vloeibaar gemaakte gassen worden gebruikt om wolken in koude klimaten zaad. Verschillende vormen van zout het beste werken voor cloud seeding projecten in de tropen waar de cloud temperaturen boven het vriespunt. Wolkenbezaaiing projecten komen wereldwijd uit China naar Texas, en hoewel deze experimenten blijkt dat enting neerslag kan verhogen, is het vaak moeilijk is de omvang van deze wijziging te bepalen.

Iedereen deelt de atmosfeer, en een conventionele argumenten tegen wolkenbezaaiing noemt de mogelijkheid dat toenemende neerslag in een gebied in een ander gebied zal afnemen. Studies van de National Oceanic and Atmospheric Administration’s Geophysical Fluid Dynamics Laboratory hebben ontdekt dat cloud seeding over de zuidoostelijke equatoriale Stille Oceaan zorgt voor La Nina weerpatronen, waardoor de watertemperatuur van de equatoriale Stille Oceaan naar ongewoon koud geworden. Dit kan weerpatronen veranderen en negatieve invloed hebben op het leven in de zee in deze regio en de bevolkingsgroepen die afhankelijk zijn van deze dieren voor voedsel.

Een aantal van de verstrekkende gevolgen van cloud seeding kan niet allemaal slecht zijn. De Geophysical Fluid Dynamics Laboratory is ook gebleken dat het zaaien van wolken boven de evenaar van de oceaan gemiddelde mondiale temperatuur kan verlagen met 0,5 graden Celsius (0,9 graden Fahrenheit). Global temperatuurschommelingen variëren afhankelijk van waar wolkenbezaaiing projecten optreden, maar deze werkwijze heeft de potentie om te helpen de klimaatverandering door verbranding van fossiele brandstoffen. De spuitbussen gebruikt om zaaien agenten in de wolken te injecteren weerkaatsen het zonlicht terug in de atmosfeer en te voorkomen dat de warmte van het bereiken van het aardoppervlak.

Wat omhoog gaat moet omlaag komen, en dit geldt voor de zilverjodide, zouten en droog ijs tijdens cloud seeding projecten in de lucht ingespoten. Zilverjodide is de meest gebruikte zaaien agent, de milieueffecten van zilverjodide verder worden onderzocht, maar metingen van zilvergehalte in gebieden dichtbij cloud-seeding projecten zelden weergegeven niveaus resterend zilver hoog genoeg giftig worden beschouwd. Hoewel droogijs minder vaak wordt gebruikt, is het bevroren kooldioxide en kooldioxide is een belangrijk broeikasgas dat bijdraagt ​​aan het broeikaseffect.